Asperges met blauwe kaas

Ja, vorige week ook al asperges, maar kan ons het schelen. Ze zijn in het seizoen en zo vreselijk lekker! Bovendien is het vandaag ‘koningsdag’ en laat ik de asperges nou de koning onder de groenten vinden. Groen of wit, het maakt me niet zoveel uit, al heb ik een lichte voorkeur voor groene, omdat ik de textuur daarvan net iets aantrekkelijker vind.

asperges met blauwe kaas, kaasjes-2

Dit recept heb ik te danken aan mijn moeder, mijn grote inspiratiebron. Ik skype ongeveer één keer per week met haar en negen van de tien keer eindigen onze gesprekken met eten. Wat eet je vanavond? Wat heb je gekookt voor vrienden? Waar heb je gegeten? Ze kan ongelooflijk goed over eten praten. Haar verhalen doen mij altijd het water in de mond lopen en heel erg naar koken en eten verlangen. Meestal maak ik korte aantekeningen, zodat ik onthoud wat er aan gerechten, ingrediënten en bereidingswijzen de revue passeert.

Gisteren vertelde mijn moeder dat ze als voorafje groene asperges met een blauw kaassausje met citroen had gemaakt. Doodeenvoudig, maar een schot in de roos. Ik kreeg meteen zin om het te maken, want had toevallig een bundeltje prachtige biologische asperges en blauwe kaas van de markt in de ijskast liggen. Ik heb er nog kappertjes en dille aan toegevoegd, want blauwe kaas en dille doen het goed samen. ‘Nog lekkerder’, zei mijn moeder.

En alsjeblieft, gebruik echt goeie blauwe kaas. De meeste goedkope kazen die je bij willekeurige supermarkt koopt, zijn meer zout en scherp dan verfijnd en lekker. Dit proef je terug in de saus, echt! In de VS zijn ze keien in kaas maken (nee, niet iedereen weet dat). Je hebt geweldige kleine kaasmakers, die hun producten op boerenmarkten en in mooie winkels aanbieden. Veel van deze kaasjes doen niet onder voor de beste Franse en Italiaanse kazen. De kaas die ik heb gebruikt was een zachte blauwe uit Vermont, maar met mooie blauwe kaas van Nederlandse bodem, lukt het ook.

Vooraf, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

500 g groene asperges, 2-3 cm van de onderkant afgesneden
Voor de saus:
125-150 g lekkere blauwe kaas, verkruimeld
3 el slagroom
geraspte schil van ½ biologische citroen (alleen het geel)
½-1 el citroensap
1 el kappertjes (potje), uitgelekt
enkele takjes verse dille, fijngehakt, plus extra

1. Maak eerste het sausje. Smelt in een pannetje op laag vuur 100 g blauwe kaas samen met de slagroom, laat het mengsel niet koken. Meng er citroenrasp, een beetje citroensap, kappertjes en dille door en neem de pan van het vuur. Voeg wat versgemalen zwarte peper toe. Laat het sausje een beetje afkoelen, zodat het ietsje ‘lobbig’ wordt. Meng er dan de rest van de verbrokkelde kaas door, zodat je klontjes kaas ziet. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

2. Kook de asperges in licht gezouten water in ca. 3 minuten beetgaar: kook ze niet te lang, ze mogen nog lekker knapperig zijn. Giet ze af, dep ze droog met een theedoek en verdeel over borden (3 tot 4 asperges per persoon) of leg op een mooie schaal. Schenk de saus erover en garneer met wat mooie takjes dille. Serveer met gegrild brood (zie tip).

Gegrild brood
Snijd een lekker stokbrood in dunne, schuine plakjes en bestrijk beide kanten met olijfolie. Rooster ze onder de ovengrill in 2-3 minuten aan beide kanten goudbruin; keer ze halverwege 1 keer om met een keukentang.Let erop dat het brood niet verbrandt.

asperges met blauwe kaas, kaaswinkel-6691

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *