Aspergequiche met ricotta & citroen

De voorjaarsvakantie besloten we door te brengen in Texas. En nu niet meteen aan Dallas, Southfork Ranch en JR denken! Ja, dat is óók Texas, maar de grootste staat van Amerika heeft nog veel meer te bieden. Nu kun je Texas niet in een week ‘doen’, al denken Amerikanen daar heel anders over, gewend als ze zijn (en gedwongen door het geringe aantal vakantiedagen) om zo veel mogelijk te zien in zo min mogelijk dagen. Als Europeanen pakken we het toch iets anders aan en dus besloten we ons rondje Texas te beperken tot de groene heuvelachtige Hill Country rond Austin. Natuur, stad, lente en lekker eten. Veel meer hebben we niet nodig.

Laid-back en relaxed

Austin deed ons een beetje aan Portland in Oregon denken. Ze hebben dan ook hetzelfde slogan: Keep Austin Weird (Keep Portland Weird). Al zagen we in Portland toch nog net iets meer weirdos dan in Austin. Maar de sfeer, die is net zo laid-back en relaxed, met overal kleine eettentjes, waarbij de kwaliteit van het eten de hoogste prioriteit heeft.
eden east texas1-6264eden east texas 2-6271

Eden East

Net als in veel andere Amerikaanse steden, gebeurt ‘het’ in Austin op gebied van eten vooral in buurtjes buiten downtown. Op paaszondag kwamen we aan de rand van de stad bij Eden East terecht, een soort boerderij met keuken. Weer of geen weer, je eet er buiten in de moestuin en naast de kippenren. ‘In hetzelfde weer, als waarin de planten groeien en de kippen eieren leggen’, zoals de eigenaresse zegt. We kregen er een zeer uitgebreide paasbrunch, bereid met alleen maar lokale producten van het seizoen en daarbij typische Amerikaanse brunchcocktails zoals Mimosa en Bloody Mary. eden east kippen-6247

Aspergequiche

Het hoogtepunt was voor mij de aspergequiche met zachte romige vulling. Texas ligt een stuk zuidelijker dan Washington DC en dus is de lente daar met al zijn prachtige voorjaarsingrediënten, zoals asperges, al volop aan de gang. Het recept deed mij denken aan een quiche die ik lang geleden eens voor onze vorige blog Hoge Hakken in de Keuken heb bedacht. Bij thuiskomt heb ik de quiche meteen weer eens gemaakt en daarmee was het ook bij ons in DC in een klap lente. Je hoeft de asperges niet voor te koken, in de oven worden ze perfect beetgaar.

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten rusten en 50 minuten bakken

Voor het deeg:
230 g spelt- of volkorenmeel
115 g koude boter, in blokjes
1/2 tl zout
1 ei

Voor de vulling:
ca. 400 g dunne groene asperges
250 g ricotta
4 eieren
75 g geraspte Parmezaanse kaas
een handje fijngesneden basilicum, plus extra
geraspte schil (alleen het geel) en sap van een 1/2 biologische citroen

Extra: keukenmachine, bakpapier, blindbakbonen, ingevette quichevorm van ca. 24 cm doorsnee

1. Maal in een keukenmachine het meel met de boter en het zout tot het op fijn broodkruim lijkt. Voeg het ei en 1 el koud water toe en laat de machine nog kort draaien tot het deeg samenhangend is. Laat de machine niet te lang draaien, want hoe korter je het deeg mengt, hoe ‘zanderiger’ en lekkerder de korst wordt. Vorm een dikke worst van het deeg en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30 minuten in de ijskast rusten.

2. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd het deeg in dunne plakjes van 2-3 mm dik en bekleed er de vorm mee; druk de plakjes goed tegen elkaar aan. Leg een stuk bakpapier op het deeg en strooi er blindbakbonen op. Bak de deegbodem ca. 15 minuten in de oven voor. Neem uit de oven en verwijder de bonen en het bakpapier.

3. Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges af (ca. 3 cm). Klop in een kom de ricotta los met de eieren, zout en peper. Meng er de Parmezaanse kaas, basilicum, citroenrasp- en sap door. Schenk vulling in de deegbodem en leg er vervolgens de hele asperges dicht naast elkaar op (met de kopjes om en om).

4. Bak de quiche in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de quiche voor het aansnijden tot lauwwarm afkoelen. Strooi er wat basilicumblaadjes over. Lekker met een groene salade.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *