Adventkoekjes: hazelnootkoekjes met jam

Eigenlijk is de adventstijd hier in Berlijn nog leuker dan kerst zelf. Elke zondag wordt gevierd met vrienden, met zelfgebakken koekjes en de onvermijdelijke Glühwein. Gezellig verlichte straten, kerstmarkten, ik word er elk jaar heel vrolijk van. Speciale koekjes bakken, dat kennen we in Nederland niet zo. Maar aangestoken door vrienden hier maak ik ze tegenwoordig ook. Deze koekjes at ik van de week bij een vriendin. Heerlijk en ze zijn een fluitje van een cent om te maken. Ik houd niet zo heel erg van keurige baksels (want dat ziet het eruit alsof je het gekocht hebt bij de bakker en dat is nu net niet de bedoeling) en bij deze koekjes mag het best een beetje slordig.

Voor ca. 16 koekjes
Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten oventijd

75 g blanke hazelnoten
2 eiwitten
een snufje zout
2 el suiker of honing
100 g jam van rood fruit, bijv. frambozen + extra voor de vulling
150 g havervlokken (of maak ze met speltvlokken)

Extra: bakplaat bekleed met bakpapier, keukenmachine, elektrische mixer

1. Verwarm de oven voor op 150°C. Maal de hazelnoten in een keukenmachine zo fijn mogelijk.

2. Klop de eiwitten samen met een snufje zout in een vetvrije kom met een mixer stijf (voor de zekerheid wrijf ik de kom altijd nog even in met een halve citroen): stop met kloppen als het eiwit hagelwit is en er pieken ontstaan als je de garde omhoog trekt. Spatel er met een houten of rubberen spatel de suiker en jam voorzichtig door, schep er vervolgens de havervlokken en daarna de gemalen hazelnoten door.

3. Schep 16 bergjes op de bakplaat. Druk voorzichtig een kuiltje in het midden van elk koekje en breng ze een beetje in vorm. Bak de koekjes 20 minuten in de oven.

4. Haal de koekjes uit de oven, schep direct in elk kuiltje een lepeltje jam en laat ze helemaal afkoelen.

adventskoekjes2_MG_5138

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *