Rode rijst Salade

We hadden natuurlijk ook een ‘pastasalade caprese’ kunnen maken. Maar ja, altijd een pastasalade is ook zo wat. Leuk, lekker en gezond is het om het ‘caprese thema’ af en toe uit de pastahoek te halen en bijvoorbeeld rode rijst in plaats van pasta te gebruiken. Wij maakten deze makkelijke salade met kleine kerstomaatjes uit de tuin van buurman Evan, die we gewoon mogen plukken omdat hij met vakantie is (thanks Evan!). Heerlijk zoet, haast snoepjes. Tja, het is hier in DC nog steeds zomer, dus wij aten de salade bij een gegrild kippetje van de BBQ. Overigens kun je deze salade ook prima op zichzelf eten, schaaf er dan voor extra pit nog wat parmezaanse kaas over.

tomaten-1496-2

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten, plus 20 minuten kooktijd

250 g rode rijst
500 g lekkere kerstomaatjes, gehalveerd
4 bosuitjes, in ringetjes
2 flinke handen basilicum of gemengde verse kruiden, zoals basilicum, bieslook, peterselie
8-12 mini-bolletjes goeie mozzarella (bocconcini)
een handje lekkere olijven (bijv van die kleine Taggiasche)
stukje parmezaanse kaas (eventueel)

Voor de dressing:
2 el rode-wijnazijn
1 flinke teen knoflook, geperst
5 el olijolie

1. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Voeg de rijst toe en laat op matig vuur ca. 20 min zacht koken; roer af en toe. Proef of de rijst gaar genoeg is, hij mag voor deze salade best nog wat ‘bite’ hebben (waarschijnlijk is de kooktijd korter dan op de verpakking staat). Giet de rijst af, spreid uit over een groot bord of bakplaat en laat afkoelen.

2. Klop in een kommetje de azijn met wat zout en de knoflook door elkaar. Roer tot het zout is opgelost en voeg dan geleidelijk de olie toe. Breng op smaak met peper.

3. Meng in een schaal de rijst met de dressing. Proef en als je denkt dat de salade nog wat zuur kan gebruiken, voeg dan nog wat azijn toe. Meng er de tomaatjes, bosuitjes en kruiden (bewaar wat kruiden voor de garnering) door. Schep de salade nu eventueel op een platte schaal (gewoon omdat het mooier staat, hoeft dus niet) en verdeel er de mozzarella en olijven over en rasp of schaaf er eventueel nog wat parmezaanse kaas over. Garneer met wat kruiden en maal er nog wat extra peper over.

flo tomaten-1500-3<

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

1 Comment on Rode rijst Salade

  1. sanne
    March 31, 2019 at 1:30 pm (4 years ago)

    Goddelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *