10 van onze favoriete kookboeken

Bestaat er een leven zonder kookboeken? Voor ons niet. Elke keer nemen we ons voor: deze maand kopen we geen nieuwe. Niet één, nul. Ook geen dunne. Ook niet op de e-reader. Maar het lukt niet. We lezen kookboeken aan de werktafel, op de bank, in de keuken, op reis en in bed. Soms sturen we elkaar er eentje toe die dan nog niet in de USA of in Duitsland te krijgen is. En soms maken we verlanglijstjes voor elkaar, zoals deze.

Deze keer: tien kookboeken die in het Engels verschenen of verkrijgbaar zijn én die met reizen te maken hebben, op wat voor manier dan ook.

ALICE WATERS AND CHEZ PANISSE
Lezen over chefs en restaurants vinden we net zo leuk als het lezen van kookboeken. De auteur Thomas McNamee vertelt de fascinerende en spraakmakende geschiedenis van de romantische, excentrieke, reislustige Alice Waters en haar wereldberoemde restaurant Chez Panisse in Berkeley, Californië. De biografie is alweer wat ouder (2007), maar een aanwinst voor elke culinaire bibliotheek, vinden wij. Net zoals de kookboeken van Alice Waters overigens: The Art of Simple Food I en II zijn belangrijke kookbijbels waar we regelmatig naar grijpen.

Info & boeken bestellen: http://www.chezpanisse.com

THE BREAD EXCHANGE
De Zweedse Malin Elmlid woont in Berlijn en maakte hier naam met het feit dat ze goddelijk zuurdesembrood bakt, dat je NIET kunt kopen. Aan ruilen doet ze wel: “I trade for anything that could inspire me, or teach me something. I trade for anything that you do better than me, anything I haven’t tried or known before.” Zo’n mooi idee! In het boek reist het brood samen met Malin heel de wereld over. Prachtig boek met uiteenlopende recepten waarin het brood centraal staat.

Info & boek bestellen: http://thebreadexchange.com

BUVETTE
De Amerikaanse chef Jody Williams werkte in restaurants van naam en faam in de VS, Italië en Frankrijk, voordat ze in 2010 in haar woonplaats New York haar eigen bistro Buvette opende. Onlangs opende ze een tweede Buvette in Parijs, waar ze ook woont, de geluksvogel! Een tentje naar ons hart. Je kunt er heerlijk uitgebreid ontbijten, borrelen, dineren. En alles lekker informeel, helemaal waar wij van houden. Afgelopen jaar kwam Buvette’s kookboek uit: prachtig en met hele maakbare recepten. Je kunt het natuurlijk online bestellen of – zoals wij deden – als aandenken na een heerlijk diner bij Buvette zelf kopen.

Info & boek bestellen: http://www.ilovebuvette.com

A CHANGE OF APPETITE
We hebben meer mooie boeken van de Britse Diana Henry in de kast staan (oa het door Tal vertaalde Honingzoete Vijgen, Ingemaakte Citroenen, uitgeverij mo’media), dus toen afgelopen jaar A Change of Appetite verscheen, hebben we het blind gekocht. Henry laat zich net als in haar andere boeken inspireren door verschillende keukens van over de wereld. Het verschil zit ‘m in het feit dat ze in dit boek meer aandacht besteedt aan ‘healthy eating’: minder vlees, lichtere gerechten, meer groenten, hele granen en vis. Ze doet dat precies op de goede manier. Ze slaat niet door, je krijgt geen ellenlange gezondheidspreken en – heel belangrijk – bij het lezen en zien van de gerechten loopt het water je in de mond.

Info: http://dianahenry.co.uk

GREEN KITCHEN TRAVEL
De auteurs Luise Vindahl en David Frenkiel houden van reizen, koken en fotograferen. De recepten zijn meestal veganistisch en soms zelfs ‘raw’, de foto’s zijn fantastisch en de begeleidende verhalen soms een tikje té, maar dat nemen we voor lief. Opvolger van hun eerste kookboek The Green Kitchen. Hebben we ook, ja…

Info & boek bestellen:: http://www.greenkitchenstories.com

MASTERING THE ART OF SOVIET COOKING
Zo’n mooi boek: de Russische Anya von Bremzen vluchtte in 1974 naar de USA, samen met haar moeder. Dit boek beschrijft 70 jaar Sovjet-Unie door de ogen van haar familie en natuurlijk allemaal via eten. Leest als een Russische roman. Het aantal recepten is overigens minimaal.

De auteur heeft geen website, bestel het boek bij je boekhandel of online.

MORITO
Moesten we alle kookboeken wegdoen, dan hielden we alleen de kookboeken van Moro van Sam & Sam Clark nog in de kast. Na Moro, Casa Moro en Moro East kochten we Morito bijna blind. Morito staat vol met recepten uit hun tapas & mezze restaurant Morito in Londen. Van de fotografie worden we heel erg blij.

Info & boek bestellen: http://morito.co.uk/index.php

MY PARIS KITCHEN
David Lebovitz werkte ooit in de keuken van Chez Panisse maar woont al jaren in Parijs. Hij blogt over het leven daar, wat je waar kunt eten, over de verschillende wijken en over het feit dat er natuurlijk niet één keuken van Parijs is. De stad is net zo’n smeltkroes als bijna elke andere hoofdstad. Zijn recepten komen dan ook overal vandaan.

Info & boek bestellen: http://www.davidlebovitz.com

SCANDINAVIAN COOKING
Dit boek hebben we allebei in de kast staan. De Amerikaanse versie heeft een mooie omslag, maar de Duitse cover is helaas wat tuttig. De recepten zijn heel fijn, voor wie van de frisheid van de Zweedse keuken houdt. Auteur Tina Nordström is wereldberoemd in haar eigen Zweden, ze heeft daar een eigen tv-programma. We worden beiden heel blij van dit boek.

Je kunt Tina vinden via Facebook, bestel het boek bij je boekhandel of online.

TWELVE RECIPES
Wat een passie en liefde spreekt er uit dit kookboek! Cal Peternell, chef bij Alice Waters’ Chez Panisse, stuurde zijn oudste zoon naar de universiteit met een goed koksmes, een snijplank, een pan, een vergiet en 12 recepten. Deze verzameling van 12 recepten groeide allengs uit tot een liefdevol kookboek: met foto’s die een kijkje geven in het huishouden van Peternell en illustraties die door zijn vrouw en kinderen zijn gemaakt. Een boek vol geweldige basisrecepten, veelal Italiaanse, want de chef woonde in Italië voordat hij kok werd en liet zich erdoor inspireren. Als er één boek is dat we onze kinderen meegeven als ze straks de deur uitgaan, dan is het Twelve Recipes.

Info & boek bestellen: http://www.calpeternell.com

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *